TEŻ MOŻNA to Restauracja z daniami bezglutenowymi w mieście Poznań przy ulicy Stanisława Taczaka 23, 61-819 Poznań, Polska. Restauracja z daniami bezglutenowymi posiada 550 opinii! Aby się z nimi skontaktować zadzwoń pod numer +48 795 777 637 lub sprawdź stronę . Ceny to średnio 80–100 zł.
Jakie opinie ma TEŻ MOŻNA?
Bardzo przyjemnie miejsce znajdujące się w przerobionym mieszkaniu w starej kamienicy. Menu skromne, ale dania dopieszczone w najmniejszych szczegółach.
Mieliśmy przyjemność kosztować risotto z grzybami i karmelizowanym burakiem, oraz gniochi w sosie śmietanowym. Niebo w gębie! Do tego grzane piwko i grzana herbata z dodatkami, również bardzo dobre. Na deser zamówiliśmy kawę i drożdżówkę z masłem orzechowym. Ciekawe i smaczne połączenie. Minus taki, że na kawę czekaliśmy dłużej niż na obiad, ale obsługa miła i uśmiechnięta. Klimat przyjemny, chociaż pomieszczenie trochę niedoświetlone (przydały by się np. świeczki jako dodatkowe oświetlenie) i muzyka nieco za głośna. Jest też stolik dla małych dzieci. Jest to dobre miejsce dla osób z problemami żywieniowymi ( gluten i laktoza) oraz wegan.
Mimo pewnych małych minusów polecam, bo zjeść można bardzo smacznie.
Miejsce w pełni bezglutenowe i bezmięsne. Pyszne jedzenie. Co miesiąc nowa karta oparta na innej kuchni świata. Ja trafiłem na kartę hiszpańską. Cukinie w bezglutenowym cieście piwnym i pierogi smażone z pysznym nadzieniem zdecydowanie podbiły moje serce. Jedyny minus to organizacja obsługi. Panie przesympatyczne, ale niestety nie dają sobie rady z opieką nad klientem (siedziałem na ogródku – może dlatego). Mimo tego minusu daję 5 gwiazdek, bo takie miejsca są potrzebne i trzeba je promować 🙂
Bardzo fajny koncept kuchni bezglutenowej/wege i tego, że karta zmienia się co miesiąc. Jedzenie było bardzo smaczne, czerwiec stoi pod znakiem kuchni hiszpańskiej. Zarówno omlet jak i tapas bardzo smaczne, obsługa świetna. Na pewno wrócimy.
Czy bezmięsna restauracja bezglutenowa może zachwycić? Zdecydowanie TAK! Zabieramy Was dziś do TEŻ MOŻNA, wegańskiej restauracji bezglutenowej, która jednocześnie jest piekarnią oferująca produkty gluten free.
Na początek skusiliśmy się na zupę dnia, Krupnik (12 PLN), którego nie jedliśmy od niepamiętnych czasów. Na danie główne Kasia wybrała Różowe kopytka (22 PLN) serwowane z sosem słonecznikowo-orzechowym.
Do picia na rozgrzanie Napar korzenny (15 PLN) z jabłkiem, goździkami, figą suszoną, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i skórką pomarańczy.
Po chwili oczekiwania pojawiła się przed nami deseczka, a na niej dwie kromki pieczywa i słoik z apetycznie wyglądającą zupą. Bardzo ciekawa forma podania, która wpłynęła pozytywnie na odbiór całego dania. Krupnik okazał się bardzo delikatny w smaku, aromatyczny, podany z komosą ryżową, marchewką, pietruszką. Chlebek pomimo, że bezglutenowy był zaskakująco puszysty.
Danie główne to również miłe zaskoczenie dla oka, kopytka podane na drewnianej desce, polane sosem, przyprószone pietruszką i ziarnami słonecznika. Bardzo intensywne w smaku, mocno buraczkowe i co najważniejsze, delikatne. Sos mógłby być bardziej orzechowy niż słonecznikowy, ale i tak wspaniale komponował się z całością.
Napar potrzebował kilka długich minut żeby się zaparzyć i osiągnąć głębię smaku. Bardziej bym go nazwał herbatą z dodatkami niż korzennym naparem, brakowało jakiegoś motywu przewodniego w smaku.
Od kilku dni chodził za mną makaron carbonara, zatem wybór nie mógł być inny. Udawana carbonara (28 PLN) z wegańską śmietaną, wędzonym tofu, pietruszką i orzechowym parmezanem.
Do picia również skusiłem się na napar, z tym że Napar cytrusowy (15 PLN) z pomarańczą, cytryną, grejpfrutem, imbirem, rozmarynem i suszonymi owocami.
Makaron, podobnie jak zupę, podano w słoiku na drewnianej desce z dużą ilością wegańskiego boczku, całość posypana pietruszką i orzechami. Pierwszym pozytywnym zaskoczeniem był makaron, nie powiedziałbym, że jest bezglutenowy. Kolejnym było wędzone tofu, które okazało się naprawdę dobrze przyrządzone i świetnie imitowało boczek. Całość była na tyle smaczna, że Kasia omal mi nie wyjadła wszystkiego
Napar cytrusowy był strzałem w 10, mocno owocowy z intensywną nutą wręcz ostrego imbiru, dokładnie tak jak lubię.
TEŻ MOŻNA pozytywnie nas zaskoczyło, pokazuje, że zdrowe, bezglutenowe i wegańskie może być smaczne, kolorowe, może zachwycać. My tam zdecydowanie wrócimy więc może do zobaczenia na miejscu.
Najlepsze pieczywo bezglutenowe jakie jedliśmy w Poznaniu. Śniadaniowaliśmy się cały tydzień. Dania codziennie pyszne i przygotowane z duża starannością. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, to jest pozycja obowiązkowa dla Ciebie. Nastaw się, że odwiedzisz to miejsce kilka razy, bo na raz wszystkiego nie zjesz 😉 a na pewno będziesz chciał spróbować pozostałych opcji w menu. Pozdrowienia dla mega pozytywnej załogi ❤️
Jak zamówić w TEŻ MOŻNA?
Zadzwoń pod numer +48 795 777 637 lub wejdź na !
Adres:
Stanisława Taczaka 23, 61-819 Poznań, Polska